v košíku právě máte
0 položek
o celkové hodnotě
0,- Kč
 
Jak a kde nakoupitregistrační formulářzapomenuté heslo...přihlašovací jménoheslo

Je lepší česno přes celou stěnu úlu nebo jen přes část?

obrazekNa našem provozu preferuji tzv. dírové česno. Tj. česno, jež z dálky vypadá jako díra. Přesně ona díra (díry) kterými včelstva odjakživa do úlu létala. Jsou na něj zvyklé, lépe se na něj orientují (tak jako na oči) a lépe pomocí tohoto česna dokáží odvětrávat úl. Jeho délku máme okolo 15 cm a výšku 2,5 až 4 cm.
.
U úlů se studenou stavbou na zimu doporučuji česno umístit doprostřed, u úlů s teplou stavbou doporučuji česno umístit k jedné straně. Neboli tak nějak podle logiky. K zimování jen podotýkám, že slovo zimní (studená) stavba pramení od slova na zimu tj. že se mi jeví na zimu studená stavba lepší.
.
Nejméně vhodné se mi jeví česno nízké, které se bohužel často vyskytuje i u nových úlových sestav. Zde se potkávají vylétající včely s přilétajícími a na česně vzniká zmatek. Proto ona výška nad 2 cm. Je samozřejmé, že na zimu je nutné česna opatřit zábranou proti vniknutí myší (kód 4132) nebo česnovou vložkou plastovou (sololit nedoporučuji), jíž se zmenší otvor na 100 x 7 mm. Přičemž podmínkou pro použití této zábrany je možnost větrání (přísunu vzduchu) podmetovým = dnovým sítem.
.
Před předpokládaným proletem je i přesto dobré česnovou vložku odstranit zejména, když nejsou přítomna očka. To se nemusí stihnout u drátěných mřížek. Ale i ty je dobré kolem proletu sundat, aby mohly včelky lépe vynášet mrtvolky apod.
.
Tzv. dírové česno vede k dalšímu efektu, který ocení zejména včelaři v kočovných vozech či včelaři, jež mají svá včelstva umístěna těsně vedle sebe. Tím, že zvětšíme vzdálenost krajů česnového otvoru, zlepšíme tím orientaci včel a hlavně matek. Proto v našich vozech i při výpadku matky a výpadku včelaře dochází k lepšímu oplození nové matky. Ale ve vozech na to zcela vůbec nespoléhám.

Před česna (otovrem do úlu) je pak velmi dobré umístit letákové desky (plachty), jež zejména v jarním období a v období bouřlivé snůšky sehrávají velmi užitečnou roli a zachrání nám spoustu létavek.
obrazekAle v Německu a zrovna i včera 20.3.2021 jak jsem sledoval německá videa ze školy, tak tam padlo několikeré upozornění na důležitost Anflugbrett - česky dejme tomu letákovou desku. To slovo desku zdůrazňuji. Zejména v předjaří je velikost letáku důležitá zejména při nepoužívání oček.
Ochrana osobních údajů     © 2006 - 2024 Všechna práva vyhrazena. | Vytvořil Lefner