v košíku právě máte
0 položek
o celkové hodnotě
0,- Kč
 
Jak a kde nakoupitregistrační formulářzapomenuté heslo...přihlašovací jménoheslo

Kdy začínáte a jaké způsoby podněcování znáte a používáte?

.
PODNĚCOVÁNÍ ...

Prvně si sdělíme, že slovo podněcování v předjaří není tak přesnou formulací. Neboli není to od slova podnítit – iniciovat.

Včely iniciuje slunce, teploty a pyl více než my svými podněty.

My podněcováním včelstvům spíše pomáháme v něčem co činí z jiných důvodů. Možná je podnítíme k vyššímu výkonu v oné činnosti např. Plodování, ale hlavně jim pomůžeme tu započatou činnost udržet.


KDY ZAČÍNÁTE PODNĚCOVAT ?

- záleží na způsobu = typu krmiva ... podněcování. Pokud musejí při podněcování hodně štěpit sacharózu – čekám s podněcováním na RAZANTNÍ přínos pylu a takový považuji až ten z JÍVY. PRVNÍ PYL PATŘÍ VČELÁM, DALŠÍ PLODU A až ten navíc - rezervní pyl v plástech dovoluje mým vědomostem o štěpení a zpracovávání glycidových zásob začít s podněcování.
- vždy až nějaký týden po pořádném proletu
- vždy až se sami rozjedou a OTEVŘOU Z CHOMÁČE. Což nastává až většinou teploty přes den jdou stabilně přes +5 C a v noci mrzne jen na oko.
- optimální podněcování také za optimálních teplot … (takže při mrazech jsem neviděl dobré zimní plodování a nevidím dobře ani podněcování)
- rozumné období většinou u mne v nížinách až po 1. až 10. březnu. VŽDY PODLE ROKU A NADMOŘSKÉ VÝŠKY ZCELA INDIVIDUÁLNĚ !!!! – nástupu jara – za zpívání ptáků
- ideálně po květu JÍVY, olše či lísky … tedy po pylové snůšce

MÁ PODNĚCOVÁNÍ PŘÍNOS?

Jedni tvrdí, že ano a jiní ne. Osobně vidím rozdělení i jinak. Na pohodáře a starostlivé anebo na ty, co to pochopili a podněcování se jim povedlo a na ty co se jim to ještě nepovedlo.

Další podstatná informace: PODNĚCOVÁNÍ NEPOMŮŽE UDĚLAT ZE SLABÝCH VČELSTEV VČELSTVA SILNÁ A BA NAOPAK JIM I UBLÍŽÍ. Těm slabším pomůže nejvíce uteplení, zakomorování, ...

Od počátků svého včelaření až doposud jsem vyzkoušel následující způsoby podněcování:

1. Vidličkou
2. Podmetová krmítka
3. Dodávání vody
4. Medocukrové těsto
5. Těsto Apifonda dnes vlastní těsto API HAPPY
6. Těsto Feed bee
7. Těsto kvasnicové
8. Rámek se zásobami do podmetu
9. Zbytky medu nebo těsta do podmetu v kalíšcích, miskách
10. Slabý cukerný roztok podávaný do krmítek stropních
11. Slabý cukerný roztok podávaný do venkovních napaječek
12. Prohození nástavků se zásobami pod plodové hnízdo


A našla by se asi spousta dalších způsobů, jež jsem zkoušel nebo je znám. Výběr daného způsobu záleží na Vás, Vašich možnostech, možnostech úlu, atd. Z osobních zkušeností vám musím sdělit, že jarní podněcování má smysl, že zrychluje jarní rozvoj a tím i zvyšuje množství jarního plodu a tím i většinou medu řádově v desítkách procent. Např. když podávám kvasnicová těsta, tak u těch včelstev, co spapají okolo dvou těst se daleko dříve ukáže stavba - bílé můstky pod fólií a hlavě se zlepší kvalita plodu v závislosti na množství vitelogeninu !!! jak o tom mluvil Merit z Francie v Donaueschingen na podzim roku 2020.
UTEPLENÍ ŘÁDNÉ AŽ PŘEHNANÉ JDE S PODNĚCOVÁNÍM RUKU V RUCE ... a nemusí to vždy znamenat zateplený úl. Neboť uteplit se dá včelstvo i zevnitř např. KOMOROVACÍMI PŘEPAŽKAMI, ODRAZOVÝMI FÓLIEMI ...

Podněcování neslouží a ani nemůže sloužit k nápravě chyb léta a podletí. Opakuji: slabochům podněcování nepomůže ale naopak spíše ublíží).

1. Vidličkou

obrazek.
Asi jeden ze starších způsobů, jež mi dědeček ukázal jako první a já jej rád dělal a dělám mnohdy dodnes. Plást s poškrábanými či odvíčkovanými zavíčkovanými zásobami se v zadovácích dává za plod a v nástavcích se tomu říká vedle plodu. Včely se vrhnou na opravování a přitom jim to stimuluje snůšku, všechny jsou napapané dosytosti a v úle je tím i tepleji, matka klade více atd...
Ti dokonalý plásty před odvíčkováním či poškrábáním umístí do tepla.

2. Podmetová krmítka

obrazek.
Hned asi druhý způsob co jsem vyzkoušel bylo použití podmetových krmítek s cukerným roztokem a ovoněné čajem apod... S tímto jsem měl problémy. Jednak jsem v patnácti letech nechápal, že cukerný roztok bude ve dnu studený a pak, že musí být sladký. Ale záhy jsem pochopil, že v předjarním čase do dna spíš něco padá než aby si z něj včelky nosily roztok. Během ochlazení je prázdný. K podmetovým krmítkům jsem se vrátil až po nějakém desetiletí při letním podněcování. Tam si podmet silná včelstva krásně pohlídají a roztok či namočený cukr přijímají staré včely a štěpí jej a matka nahoře klade...
Samozřejmě podmetové krmítko musí být vybaveno plovákem dřevěným či z jiného materiálu, což je nedokonalost obrázku níže. Takže bez něj nepoužívat.

3. Dodávání vody

obrazek.
Ano i podávání vody je podněcování. Ideální je, aby byla i osolená, ale MAX. max, max. půl procentním roztokem soli jedlé lidské. Tj. 0,005 %. Více je toxické. To znamená, že já dávám polévkovou lžíci či dvě na konev hliníkovou tj. 25 litrů. A kam s ní ? Všude. Dobrá jsou jak venkovní krmítka, tak i ta úlová většinou stropní. Viz. foto. Zde je nutnost, aby byla dobře zateplena.

4. Medocukrové těsto

obrazek.
I já jsem ho vyráběl a asi na internetu naleznete spoustu návodů na jejich výrobu. A s chutí do toho. Já toliko času už nemám a dávám přednost vyráběným a vakuově baleným těstům, neboť např. to nabírání, dávkování, balení apod... je při větším počtu včelstev neekonomické. Níže na obrázku vidíte takové triviální těsto tj. směsice mletého a krystalového cukru vyráběná tj. zalévaná přímo ve stropním krmítku. Zblajzly to jako malinu většinou během dvou týdnů. Využil jsem dřevěný rám pro uložení plastového bílého krmítka.
U všech těst připomínám zvýšenou potřebu vody, jejíž donos musí být na stanovišti, kde dávám těsta lehce možný a ideální je při velké dávce těsta doplňovat i vodu a to zejména za suchého větrného jara a více ve včelínech a vozech. Tedy aby při donášení vody neuhynulo více včel než je přínosem podnícení těstem

5. Těsto API HAPPY či Apifonda

obrazek.
K těstu Apifonda jsem se dostal samozřejmě na výstavách už v ranném věku, ale přece jen západoněmecká marka nebyla měna pro podněcování včelstev toliko vhodná. Po vstupu do EU a cenovému sbližování (samozřejmě mimo platy) jsem tuším tak kolem roku 1998 poprvé použil Apifondu. A ? A super. Toto těsto je ideální k:
- doplnění zásob v přejaří a v zimě, kdy nemám po ruce plásty a nebo včely polohladově sedí u stropu.
- doplňování zásob oddělkům v období před zimním krmením tj. červen, červenec neboli než zesílí
- doplňování zásob a vůbec pro veškeré krmení OPLODŇÁČKŮ. To je asi bezesporu nejlepčí co může být. Včely si vodu bez problémů donesou a pylu je v květnu a létě vůbec pro oplodňáčky většinou dostatek
- zimnímu krmení. Ano pár včelařů rozdělá 15 kg cihlu těsta a položí ji na igelit do prázdného horního nástavku a mají nakrmeno. Trvá tak do měsíce než ji spapají, ale lze to.

Méně vhodné je:
- do klícek pro matky. Zde je dobré jej obohatit o vlastní med a moučkový cukr

CENA APIFONDY MI ALE NEDALA SPÁT, A TAK JSEM SE DAL DO PRÁCE "SÁM" A ZAJISTIL, PROZKOUŠEL, RECEPTURU DOLADIL a máme tu těsto API HAPPY cenově dostupné a pro jarní podněcování vhodnější, neboť obsahuje hůře štěpitelné sacharózy méně.

U všech těst připomínám v PŘEDJAŘÍ zvýšenou potřebu vody, jejíž donos musí být na stanovišti, kde dávám těsta lehce možný a ideální je při velké dávce těsta doplňovat i vodu a to zejména za suchého větrného jara a více ve včelínech a vozech. Tedy aby při donášení vody neuhynulo více včel než je přínosem podnícení těstem.

Na obrázku vidíte, že zjara Apifondu v posledních letech používám už jen tam, kde chybí zásoby a to je zejména ve vyzimovaných oddělcích v plemenáčích. Produkčním včelstvům místo Apifondy dávám feed bee a nebo kvasnicové těsto. Má lepší balení = nemusí se krájet atd... viz. web www.feedbee.cz

6. Těsto Feed bee

obrazek.
Tady není co dodat a považuji jej za královnu předjarního podněcování vedle krále tj. kvasnicového těsta. Vše je perfektně vakuově baleno po půl kilogramu a stačí jen nahřát na radiátoru a vyválet před podáním do ůlů pod strop. Zde je potřeba dodat, že moje úly jsou na podání těst přizpůsobeny a maximálně jen dochází k malému nadzvednutí falcu, jež po odpapání a nahřátí zmizí.
Bohužel "soudruzi" v Kanadě asi někde udělali chybu a dovoz do EU již není možný. Proto jsem ihned zkoušel těsto s kvasnicemi a má de fakto stejný efekt a berou ho rychleji...
Vyjedené těsto, sílící včelstvo a obělené loučky jsou odměnou tou pravou.

7. Těsto kvasnicové

obrazek.
Viz. odstavec výše a web www.feedbee.cz . Mám tady ale možnost se zamyslet a znovu zopakovat, že žádná těsta neudělají z žebráků siláky a že podněcování má smysl u zdravých včelstev a když umím zvládnout rojení. Přesto na vznik rojení mají těsta daleko menší vliv než podněcování roztokem a doporučuji jej začínajícím včelařům. I když je škoda, že jsem vám dnes nevyfotil spokojeného kolegu (mnoha mnohaletý včelař - žádný začátečník) co mi odpoledne při cestě z Polska, kde jsem přednášel, ukazoval vypapaná těsta a jak dávat další. Jeho slova zněla: Miro, plodují lépe - já to už mám vyzkoušený...
Na obrázku níže vidíte oddělek, který si těsto bezesporu zaslouží a odmění se pěknějším plodováním, než kdyby těsto nebylo vloženo.
Je zapotřebí ale opět dodat, že odběr těst zeslábne a spíše ustane jakmile nastane pěkná pylová a nebo nektarová snůška. Ono to platí obecně o podněcování jako celku.

8. Rámek se zásobami do podmetu

obrazek.
Také jsem zkoušel a je to fajn metoda při otevíratelném dnu zezadu a dvířky vysokými minimálně 40 mm, což naše dna mají splněno.
VELMI TOHOTO ZPŮSOBU VYUŽÍVÁM PŘI METODICE OPTIMALIZOVANÉHO PLODIŠTĚ. Právě do podmetu "uklízím" nedobrané starší plásty v období března do půle dubna a v srpnu a září či v mezisnůškových pauzách.
Zásobní rámek je dobré podložit, aŤ na něj včely mohou z obou stran a lépe i odvíčkovat. Takovýmto odvíčkovaným plástem lákám zjara i včely na moje venkovní napaječky jež mám velmi často umístěny mimo letovou dráhu včel někde pod kři. Ten včely dobře najdou a pak se na místo vrací a naleznou jen lehce oslazenou vodu a nebo jen vodu. Ale když už jsou tady, tak naberou, že ? A o to mi šlo. Každopádně stálé vystavování plástů se zásobami ven pro podněcování je špatně. Dojde na takto koncentrovaných zdrojích glycidových zásob ke rvačkám a ztrátám včel nehledě na přenos nemocí apod..

9. Zbytky medu nebo těsta do podmetu v kalíšcích, miskách

.
Jedná se o obdobu výše popasného a používal jsem tuto metodu tehdy, když jsem v zadováku "nedokázal" oddělat strop a něco pod něj vložit. Ano v zadováku nebo bateriovém voze si dost dobře podněcování těstem na strop neumím představit, takže nezbývá než podmet.
Nu metodika spíš pro ...

10. Slabý cukerný roztok podávaný do krmítek stropních

obrazek.
Jak slabý ? Zpočátku 1 ku 1 a později slabší a slabší.
Kdy začít? Až včelstva plně ovládají prostor pod stropem a mohou de fakto ob den létat ven ... roztok je obecně nutí létat ven. Byť kolegové ve Švýcarsku podněcují roztokem běžně za sněhu. Hold jiný kraj - jiný mrav. Já přejdu na roztok většinou v dubnu... většinou upozorňuji na slovíčkaření a datumování. Tedy jinak : krátce před květem meruněk, za květu meruněk a po něm ...
Končím ? Před rozkvětem ovocných stromů.
Může včelám v krmítku roztok dojít ? Ano, může. Je to náhrada snůšky a ta také někdy je den, někdy dva a někdy pokračuje až za týden. Povídání o tom, že když se začne, tak se musí pokračovat mi v Německu všichni vyvraceli. Ponechám tedy na vás. U mne dostávají do krmítek řádově 1 až 2 x do týdne. Více krát to nestihnu a tak nějak dva tři dny jim to vystačí a podněcování není krmení !!!
Má vliv poděncování roztokem cukerným na následnou rojivost ? Má a velký. A to ten, že podporuje vznik rojové nálady a je třeba s tím počítat a všas přestat a používat co nejslabší roztok.

11. Slabý cukerný roztok podávaný do venkovních napaječek

obrazek.
K tomuto způsobu mne navedl jeden skoro všem známý chovatel matek s myšlenkou, že jakékoliv podněcování v úle je špatně, že ničí domácí včely a že je zapotřebí, aby včela pro "snůšku" pro podnícení letěla a to ta nejstarší = létavka. Byl a je zastánce stanovišť minimálně 2 km od sebe vzdálených, kde může JEN svým včelám v předjaří, kdy většinou dále nelétají dávat podněcovací roztok ven do beček s plováky ...
Já jsem to začal dělat na stanovištích, kde jsem "osamocen" - zejména těch lesních a jsem s tím moc a moc spokojen. Zejména pracnost je desetinová než při podněcování do každého úlu. Určitě k tomuto způsobu může být diskuze - zvažte každý sám.
Má vliv poděncování roztokem cukerným na následnou rojivost ? Má a velký. A to ten, že podporuje vznik rojové nálady a je třeba s tím počítat a všas přestat a používat co nejslabší roztok.
Tj. tak slabý dokud ho berou. U mne je to cca 20 litrů na stanoviště optimálně na dva až tři dny. Méně včelstev = méně roztoku apod...
Zejména u stanovišť s vyzimovanými plenáči je zaptřebí dbát přiměřenosti a sem tam se do včelstev podívat a NEZALÍT JE !!! To platí obecně o všech podněcováním roztoky.
Hodí se pro jarní podněcování inverty ? Nehodí. Je dělám, aby všely nerajcoval, tak to po nich nechtějme

12. Prohození nástavků se zásobami pod plodové hnízdo

.
U klasického kombinovaného včelaření se zimováním s nízkým nástavkem nahoře je to 100% ideální způsob prvního podnícení. Nesmím však u toho být již v horním nástavku nakladeno. Jeden kolega nestíhal, a tak dal feed bee těsto mezi vysoký a nízký nástavek, neboť se mu zdálo zima na prohození. A co ? Super. Igeliťáček "zabránil" matce jít nahoru a on prohodil daleko později. Kde to neudělal - tam měly matky nakladeno už nahoře a bylo po prohození.
U nízkonástavkového včelaření je to asi každoroční chléb. Jak přes a kam je dosti složité vysvětlování - takže osobně na kurzech.
A u vysokonástavkového včelaření je to samozřejmě také možné, ale to je jednoznačně na několik obrázků a podmínek a předpokladů zachování tepla, netříštění plodového znízda atd.
Podstatné je sdělení, že i nektar přenášený z polštáře(tj. nástavku umístěného dole) do plodiště je podnícením.

13. Další

.
Dovolím si ještě dodat jeden způsob poděcování. Bylo pokusy zjištěno, že pouhé tzv. zaměňování plodových plástů mezi včelstvy vede k podněcování !!! Rozlohy plodu zůstaly vždy stejné !!! Jen se měnil původ po matce !!! Jsou to ještě mnohé velmi zajímavé záležitosti o kterých se s vámi rád podělím.
obrazekAPI HAPPY použité při tvorbě oddělků.
obrazekAPI HAPPY a kvasnicové těsto vložené do včelstev bez zásob - foto po týdnu od vložení( březen 2021). Krásně vidíme jak Api Happy berou snáze.
obrazekBEE STRONG Jedno z nejnovějších podněcování přímo aminokyselinami vhodnými pro včely. Koncentrát je vmíchán do cukerného roztoku 1 ku 1.
Ochrana osobních údajů     © 2006 - 2024 Všechna práva vyhrazena. | Vytvořil Lefner