v košíku právě máte
0 položek
o celkové hodnotě
0,- Kč
 
Jak a kde nakoupitregistrační formulářzapomenuté heslo...přihlašovací jménoheslo

Plastové rámky ano či ne ?

obrazekPlastové rámečky nepoužívám a dlouho používat určitě nebudu, dokud někdo nevymyslí "teplé a pružné a přenosem tepla vyhovující" plastové rámky. Viz. kniha Fenomenální včely.
Jinak o tom, že jsou plastové rámky vyráběny ze zdravotně nezávadného plastu, není řeč, byť u někoho diskuzi může vyvolat i toto tvrzení.

VÝHODY

Zejména u nízkonástavkových systémů se jedná o možnost zmenšit na opravdové minimum výšku (tj. tloušťku) louček a to z oněch 10 mm na 3 mm u horní loučky a na 2 mm u dolní loučky a bočních. Rázem mají plásty o stejném venkovním rozměru daleko větší plochu perfekně = plodově využitelného díla a daleko menší "mezinástavkovou" = přesnji řečeno mezidílovou mezeru. To u nízkonástavkového včelaření sehrává velmi kladnou roli.

Dalším kladným faktem je, že pořizovací cena plastového rámku je již pod cenou dřevěného nadrátkovaného rámku s natavenou mezistěnou.

O tom, že není pak po dobu používání těchto plastových rámků zapotřebí je drátkovat je asi jasné.

Ale i vyvařování je daleko snadnější. Nedoporučuji máchání ve vřelé vodě, ale doporučuji seškrábnutí ohřátou špachtlí či elektrickým odvíčkovacím hoblíkem. Ty se v zemích s větším používáním plastových rámků (ve světě se jedná o země s vyššími teplotami, často kočujícími včelaři apod.) vyrábí přímo na danou výšku plástu.

A včelaříte bez nutnosti si někde nechávat měnit vosk za mezistěny a vosk, který vytěžíte je pak k prodeji.

Středoevropské včelaření běží z více jak 90% na vosku. Nejvíce se plastové rámky používají v oblastech s výskytem vřesového medu, který má rosolovatou konzistenci a jeho "vytáčení" je dosti obtížné. Také znám - ale jen pár - včelařů z vysokohorských oblastí s naopak problematickými nočními teplotami i v létě při sběru medovice apod.

NEVÝHODY

První nevýhodou, se kterou se včelař setká při zařazování plastových rámků do svého provozu je jejich potření voskem. Ideálně se hovoří o vosku z víček, ale to nehraje až takovou roli.
Na You tubu se vyskytuje prá videí s návody, ale jelikož jsem nátěr zkoušel jen 2x za život, nedokáži se přesněji vyjádřit (osobně u mne zvítězil váleček).
Od kurzistů jsem slyšel o několika metodách - potření štětečkem, válečkem je prý lepší, máčení apod. ... až po sdělení, že plastové plásty nepotírá ničím, ale včely nemohou mít jinou možnost.
K tomu bych se přiklonil i já. K postupnému stavění plastových rámků v malém plodišti těsně vedle a mezi plodovými plásty za optimální snůšky nad 1 kg denně. Stavba plastových rámků - ZEJMÉNA PRVOTNÍ STAVBA - neprobíhá jako bych v ruce držel dřevěný rámek s natavenou voskovou mezistěnou. Probíhá daleko hůře a složitěji.
Doporučoval bych na základě mých skromných poznatků včelařit v úlu buď na plastových rámcích nebo na dřevěných s voskovou mezistěnou. Použití plastových rámků např. pouze v medníku často vede k malé ochotě je zanášet sladinou zejména za menších snůšek a velkého plodiště na 2 vysokých nástavcích apod.

Nabídka plastových rámků na českou rámkovou míru 39 x 24 na sebe nechala čekat delší dobu - téměř dvacet let od pádu železné opony.
V našem sortimentu je samozřejmě máme a včelařů s nimi spokojených se mnoho. Bohužel i těch zklamaných, kde bych spíše viděl nadmíru očekávání nad mírou vlastních znalostí a zkušeností a malé možnosti se s někým poradit.

Rámky naleznete:

https://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_open.php?f=img_commodity/6217.jpg

https://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_open.php?f=img_commodity/6226.jpg



Osobně jsem zastánce teplého (klidně plastového) domu s dřevěným nábytkem a komfortem detailů a příslušenství.

Jeden vynikající učitel - výzkumník - Ing. Titěra říkává na svých přednáškách: Plastový oděv má každá, ale plastovou dělohu si představit neumím.

NA OBRÁZKU VLEVO NAHOŘE VIDÍTE KRÁSNÉ POUŽITÍ PLASTOVÉ MŘÍŽKY

U tohoto příslušenství úlu je dle mého názoru plast na místě. Takovou mřížku mohu ponechat venku vedle úlu - nezrezne.
Takovou mřížku jen těžko poškodím rozpěrákem a nezvětším tak dva drátky od sebe, což může zapříčinit proniknutí matky do medníku.
I skladování takových mřížek často v zimě nehostinných vozech a včelínech je bezproblémové.

obrazekASI NEJČASTĚJI SE SETKÁME S PLASTOVÝMI RÁMKY V PRAXI V OPLODŇÁČCÍCH

Oplodňáčky se každý rok opravdu mají dezinfikovat a tak plast je dobrý materiál. Jedná se zde o rámky s částečným kouskem plastové mezistěny a dál již včelky jedou podle svého. A neboť je to vlastně minioddělek, tak staví krásnou dělničinu.
Vidíme i celoplastový oplodňáček - nějaké asijské firmy. Foto je z výstavy v Montpelier 2009.
obrazekPLASTOVÉ RÁMKY V MINIPLUSECH

Také často se vyskytující varianta plastových rámků ve velké oblibě včelařů - spíše velkochovatelů. Efektivní dezinfekce apod.
obrazekA VPRAVO V PLEMENÁČI UKÁZKA NĚMECKÝCH ZANDERŮ CELOPLASTOVÝCH

Fotka opět z výstavy zdůrazňující, že rozměry jsou dodrženy.
I eventuelní borcení plástů při dlouhých převozech po Evropě je zde eliminováno o něco více.
obrazekA ZDE UKÁZKA CELÉHO SORTIMENTU PLASTOVÝCH RÁMKŮ

A asi nás nepřekvepapí, že se jedná o čínskou nebo tureckou firmu. Přece jen je tam tepleji a s borcením plástů tam bojují častěji než my. Jejich prvním řešením je pokládání úlů na zem. Ta je ve stínu úlu de fakto "nejchladnější". Vidíme zde i rámky potřené voskem.
obrazekV ČR MAJÍ NEJVĚTŠÍ OBLIBU PLASTOVÉ RÁMKY LANGSTROTH 15,9 CM

Na fotografi celý nástavek či úlv provozu. Tento včelař s jehož svolením jsme mohli pořídit fotky a vám ukázat je s plastovými rámky spokojený. My je samozřejmě máme také v nabídcepod kódem 6270 a 6271.
obrazekJAK JSEM UVEDL V TEXTU VÝŠE- RÁMKY SE NEVYVAŘUJÍ

Ale výměna díla probíhá oškrábnutím, jak je vidět na fotografii.
Ochrana osobních údajů     © 2006 - 2024 Všechna práva vyhrazena. | Vytvořil Lefner