v košíku právě máte
0 položek
o celkové hodnotě
0,- Kč
 
Jak a kde nakoupitregistrační formulářzapomenuté heslo...přihlašovací jménoheslo

Výměna a výroba mezistěn trochu jinak

obrazekMezistěny námi dodávané jsou ve Stražisku vyrobeny z VOSKU JEŽ DO STRAŽISKA VŠICHNI VČELAŘI DODAJÍ. Kvalita je tedy plně odvislá od dodaného vosku. Osobně jsem přesvědčen, že k žádnému znehodnocení ve výrobně neprobíhá. Osobně ty zaměstnance znám již mnoho let.
Vosk je rozvařen s vodou a příslušným množstvím kyseliny sírové, dále čištěn sedimentací a poté převařen v autoklávech na teplotu 117 °C. Na této teplotě je ponechán 1 hod. a teprve pak je zpracován na mezistěny.
Touto tzv. sterilizací přece jen dochází k určitým fyzikálním změnám, ale to je minimální "daň" za to, že každý nemusí válcovat nebo odlívat mezistěny doma, ale může si vyměnit tzv. okamžitě.
Dnes je samozřejmě směr k „domácí“ výrobě mezistěn, ale to není reálné ani pro 10 % včelařů. A kdyby dalších 40 % včelařů si nechalo udělat mezistěny ze svého vosku, tak opravdu pro dalších 10 až 20 let jsou velké výrobny mezistěn jedinou možností k výměně malého či středního množství mezistěn pro 50 % včelařů.
O nákupu mezistěn se ani nebavím. Neboť ona domácí výroba je povětšinou o výrobě či odlití o něco tlustších mezistěn a tudíž větší spotřebě vosku tj. méně kusů mezistěn do 1 kg. Je zapotřebí si vzpomenout, že každý jednou začínal a z drtivé většiny bez vosku, ale měl možnost si mezistěny koupit a nezačínat trnitou cestou stavby na nadrátkovaných rámcích.
obrazekZávěrem tedy apeluji zejména na to, aby jste nekupovaly mezistěny levné a tzv. dovozové ať mají atest na cokoliv. Krom padělků (to je samostatná kapitola) se velmi často jedná o vosk od jiných druhů včel a ze zcela jiných klimatických podmínek. Tento řekněmě slušně "jiný" vosk či mezistěny včelám "nesedí" (staví na nich neochotně, bortí se, apod.), ale nakonec - A TO JE TO NEJHORŠÍ - SE DOSTANE VOSK PO VYVAŘENÍ Z TOHOTO OBTÍŽNĚ POSTAVENÉHO DÍLA DO NAŠEHO ČESKÉHO OBĚHU VOSKU !!!
Sdělení takových případů s udáním přesného dodavatele znám z Vašich vyprávění několik a i jsem osobně viděl - zejména tu neochotu stavby ani při krmení.
Uvést jména promiňte nemohu - ale závěr byl bohužel vždy stejný: po pár letech budou souše vyvařeny a předány k výměně do některé z výroben mezsitěn.
A ano od těch časů začátku prodeje levných mezistěn se začínají vyskytovat i některé nepěkné šarže mezistěn u všech výrobců v ČR a oni za to nemohou, neboť mezistěny vyrábějí z toho co jsme jim dovezli.
Proto ZNOVU APELUJI : NEKUPUJTE LEVNÉ MEZISTĚNY. NEKUPUJTE VOSK OD NIKOHO JINÉHO NEŽ VČELAŘE, CO U NĚJ VIDÍTE VČELSTVA ...
Děkuji
Ochrana osobních údajů     © 2006 - 2024 Všechna práva vyhrazena. | Vytvořil Lefner